Kissi -Guinea – Kilindi – “banii cu suflet”

Written by admin on May 6th, 2012

Populatia Kissi numara in jur de 380.000 de indivizi, in special in Guinea dar si in Liberia si Sierra Leone.

Fierarii Kissi au fost primii care au realizat “moneda” lunga si subtire, un fir din fier rasucit, terminat cu un T la un capat si cu o forma latita, ca o lama de harlet, la celalalt capat. “Kissi penny” (sau Kilindi) a devenit de prin 1880 moneda intregii regiuni, fiind folosita in schimburile comerciale si ca forma de tezaurizare (in manunchiuri legate de cate 20). O vaca, la inceputul secolului XX, costa 100 de astfel de manunchiuri (deci 2000 de “monezi”).  Kilindi s-a raspandit repede pe o arie geografica larga, in zona de coasta a Guineei, in Liberia si in Sierra Leone.

Fiind foarte subtiri si fragile (realizate din fier pur extras din zona), monedele se puteau rupe usor, pierzandu-si astfel valoarea monetara. Aceasta valoare nu li se putea reda de catre fierar prin simpla lipire, ci necesita un ritual, prin care monedei i se reda sufletul care scapase in urma ruperii. De aceea monedele Kilindi au fost numite “bani cu suflet”.

Monedele Kissi au circulat mult timp in paralel cu moneda coloniala, abia in anii 1940 fiind interzisi in coloniile franceze si engleze si ramanand in uz ca moneda de schimb in Liberia pana in anii 1960. Kilindi se folosesc si acum in regiune, insa doar cu rol de plata simbolica (in jurul ritualurilor de initiere).

Nici un articol asociat.

 

Nu puteti comenta la acest articol.