Monedele Manilla

Written by admin on May 6th, 2012

Monedele-bratara Manilla au fost introduse in Africa de Vest inca de la sfarsitul secolului XV de  catre portughezi, initial la schimb pentru aur, apoi pentru sclavi, devenind in scurt timp moneda de schimb a coastei,  folosita intens in tranzactii, pana la mijlocul secolului 20. Manila a fost prima moneda cu raspandire larga in Africa si un simbol al erei comertului cu sclavi.

Inainte de venirea portughezilor, cuprul si bronzul, aduse de comerciantii arabi peste Sahara, era valoros ca obiect de podoaba, dar si ca forma de tezaurizare si valoare de schimb. Portughezii au imitat forme de bratara deja existente in Africa (in special in Nigeria – Yoruba, Ibo, dar si cele venite din Africa de Nord prin Jenne-Jeno, actualul oras Djenne din Mali)

“Manilla” provine fie de la latinul “manus”(mana), fie de la portughezul (sg)monile/(pl)monilia, care desemna pe atunci o podoaba de pus la gat.

Numele a ramas, portughezii insa au pierdut teren, in fata olandezilor, francezilor si englezilor, ultimii acaparand pana la urma fabricarea si distributia manillelor.

Spre sfarsitul secolului 19 numarul manillelor in circulatie era foarte mare si valoarea lor scazuse mult. O data cu eradicarea comertului cu sclavi, manilele si-au pierdut importanta strategica, dar erau inca folosite ca etalon pentru anumite industrii (cum ar fi uleiul de palmier). Ele au devenit pana la urma moneda marunta, din ce in ce mai putin practica, la concurenta cu moneda oficiala coloniala.

In 1948, britanicii au initiat “operatiunea manilla”, prin care 32 de milioane de piese au fost recuperate, reconvertite in moneda coloniala ( West African pound) si reciclate. In 1 aprilie 1949 manila si-a pierdut puterea circulatorie.

Manilele sunt de multe marimi si tipuri, ilustrand lunga istorie si diversele ateliere unde au fost realizate. Pe langa manilele oficiale coloniale, atelierele locale au produs piese speciale, cu distributie foarte limitata.

Piesele ilustrate aici sunt manile de tipuri diferite:
– stanga: manila engleza de tip Birmingham
– dreapta: manila franceza “Popo”, produsa la Nantes

 

Referinte:

MANILLA: MONEY OF THE SLAVE TRADE, Scott Semans

Nici un articol asociat.

 

Nu puteti comenta la acest articol.