(Ghana, Adan ) Masca

Written by Daniel on January 26th, 2014

Adan (Adangme, Adangbe)
Populaţie: 800.000
Limba: Ga-Adangme, familia lingvistică Kwa
Localizare: Ghana, valea fluviului Volta şi pe coastă la est de Accra

Mastile Adan nu sunt cunoscute in literatura,  nu este cunoscut un rol ceremonial/ritual al mastilor la populatia Adan, de aceea am fost surprins sa gasesc aceasta piesa, care din punct de vedere stilistic si ca materiale folosite, in special kaolinul si pigmentul albastru, apartine in mod clar zonei Adan si Ewe.

Masca Adan

Masca Adan

Am cautat sa identific scarificarile din jurul gurii, sub forma de “mustati”. Grupurile etnice din jurul Golfului Guineei, in special cele din Nigeria ( Yoruba etc) practica scarificarea pe obraji, in diverse modele, care permit identificarea cu usurinta a tribului sau regiunii de unde provine individul.

Asa l-am gasit pana la urma pe Mr E T Mensah, membru al parlamentului Ghanian, care provine din regiunea Ningo Prampram. O regiune populata preponderent de tribul Adan. Se vede clar acelasi model de scarificare.

ET Mensah

E T Mensah ( photo from Ghana Today http://www.todaygh.com/2012/12/10/et-mensah-retains-seat/ )

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un alt aspect deosebit este existenta a doua randuri de gauri pe marginea mastii. Gaurile sunt facute in masti pentru a permite prinderea unor textile sau a unor impletituri si “barbi” din fibra de raffia, care sustin masca pe cap si o inpodobesc. Dar doua randuri de gauri nu am mai vazut si utilitatea lor nu pare a fi justificata practic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pana la obtinerea de noi informatii sau o expertizare mai buna, cred ca avem de-a face cu o masca realizata si folosita in scop ritual, posibil ca piesa de altar si nu pentru a fi purtata. Elementele stilistice o leaga bine de zona de cultura Adan si e improbabil ca masca sa fi fost realizata in alta parte imitand un tip de obiect necunoscut in literatura.

Ducand speculatia mai departe, este posibil ca mastile sa inceapa sa fie folosite de catre Adan relativ recent, ca piese de altar, legate de ritualurile de venerare a stramosilor. In trecut, in altare erau tinute fetisuri realizate din cranii umane, legate cu sfori si acoperite periodic cu libatii. Am gasit poze ale unor asemenea piese de altar, dar nu stiu mai multe despre semnificatia lor ( posibil ca in trecut, ca si la alte triburi din Africa de Vest, craniul defunctului sa fie dezgropat dupa cativa ani de la moarte si apoi venerat in altar ). E probabil ca in ultimele decenii, o data cu conversia la crestinism si modernizare, practica folosirii craniilor umane sa fi incetat si sa fie inlocuita prin substitute de lemn, cum e aceasta masca.

Desi am fost in Ghana, in satele Adan nu am ajuns, de aceea deocamdata este asa de multa speculatie in acest articol.

 

 

Nici un articol asociat.

 

Nu puteti comenta la acest articol.