Articole

...now browsing by category

 

Kirdi – Cache-Sexe – Pikuran – var 1

Saturday, October 29th, 2016

Acest “sort” metalic era folosit la inceputul secolului XX de catre femeile populatiilor din muntii Mandara, nordul Camerunului.
Aceste populatii, numite generic “kirdi” ( adica “necredinciosii”, nume dat de populatia musulmana Fulani de la poalele muntilor ), cuprind mai multe triburi, precum Mafa, Massa, Kapsikì, Mundang.

Acest tip de cache sex metalic a fost in timp inlocuit de alte forme, textile sau cusute cu margele, pana cand si acestea au disparut, fiind inlocuite de hainele moderne, mai ales dupa decretul guvernamental din 1961 care a obligat populatia sa se imbrace.

Acest tip de pikuran era o emblema de status, purtat doar de femeile trecute de pubertate, mai degraba o podoaba, dupa cum se vede in fotografiile de epoca incluse mai jos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kirdi-ragazzaMokolo : Femmes Kirdi aux seins nus. Publicat de R. Pauleau

(Gurunsi, Burkina Fasso ) Bratara

Sunday, April 5th, 2015

Populatia Gurunsi ocupa nordul Ghanei si sudul Burkinei Fasso, avand o populatie cumulata de cca 2 milioane. Sunt cunoscuti pentru casele lor din lut bogat impodobite cu figuri geometrice – mai multe detalii pot fi citite aici  ( Victoria Bischof 2/20/2013 )

Gurunsi au dezvoltat o elaborata cultura a prelucrarii bronzului si altor aliaje din cupru, din care realizeaza podoabe bogat ornamentate.

Bratara din colectia mea e o piesa grea, de 510g, cu marginile impodobite cu spirale.

gurunsi1

gurunsi2

 

( Batammariba, Togo ) Pipa

Saturday, April 4th, 2015

Batammariba ( cunoscuti si sub numele de Tammari, Somba, Taberma ) locuiesc in zona de nord a statului Togo si in nord vestul Beninului ( departamentul Atakora ). Sunt cunoscuti pentru casele lor fortificate – “Tata Somba”

Fumatul cu pipa este larg raspandit in zonele rurale din Africa, tutunul fiind cultivat alaturi de legume in jurul satelor.

Aceasta pipa este formata dintr-un tub de fier, introdus intr-un tub de bambus, care se conecteaza cu capul ( en.”stummel”) din lut acoperit partial la exterior cu piele.

pipe1

pipe2

(Kirdi, Camerun) Pikuran

Thursday, May 1st, 2014

Kirdi, “triburile pagane” din Muntii Mandara din nord-estul Camerunului, s-au izolat voit in fata invaziilor Fulani, pastrandu-si pana de curand modul de viata traditional, incluzand credintele si ritualurile, obiceiurile, obiectele specifice ( monezi traditionale din fier, arme ) si imbracamintea.

Intre triburile care compun grupul “Kirdi” au fost dintotdeauna diferente marcante, dar in multe privinte acum e dificil de atribuit precis un obiect vreunuia dintre triburile Matakam, Higi, Mousgun, Kapsiki, Fali, Doyaos. Acest lucru este valabil si pentru Pikuran, pana pe la jumatatea secolului XX singura “imbracaminte” a femeilor din munti.

 

 

(Igbo) Figurine de altar

Sunday, April 13th, 2014

 

Acest grup de figurine aduc aminte de statuetele Ikenga, care au un rol foarte important in societatea Igbo.

Fiecare figurina are 11 cm inaltime.  Figurile Ikenga propriuzise sunt mai mari, chiar mult mai mari. Ca stil cea din dreapta e mai “corecta” stilistic, coarnele fiind clar demarcate si in sus, pe cand celelalte au coarnele “intoarse”. Am gasit o singura alta aparitie a figurinelor de acest tip, intr-o licitatie din US ( e posibil ca linkul sa expire la un monent dat).

igbo1

(Hamer, Etiopia) Cingatoare pentru copii

Saturday, April 12th, 2014

In trecut singura impracaminte a copiilor Hamer era aceasta cingatoare, din piele, decorata cu margele din sticla si bucati din metal

Cautand pe google “Hamer children” veti gasi fotografii care ilustreaza modul in care aceasta cingatoare este purtata.

Circumferinta aproximativ 40 cm, latimea curelei 23 mm, greutate 88 grame.

$_57 (1)

 

 

 

(Bobo, Burkina Faso) Lingura din fier

Saturday, April 12th, 2014

Grupul etnic Bobo traieste in Burkina Faso si in sudul Mali-ului. Locuitorii din zona orasului Bobo-Dioulasso sunt numiti Bobo Fing (“Bobo cei negri”). Ei vorbesc limba Bobo, din grupul Mande, spre deosebire de Bobo-Ouele (Bwa) care fac parte din grupul etnic Gur.
Bobo numara circa 110,000 oameni.

Aceasta unealta realizata din fier (“fier negru”, fier brut prelucrat in atelierele locale) este probabil folosita la gatit. Are o lungime de 23 cm si o greutate de 76 grame.bobo11

(Baule, Coasta de Fildes) Masca Mblo

Saturday, April 12th, 2014

Mastile Mblo sunt “masti portret”, reprezentand un individ din comunitate, cu trasaturile idealizate.

Mastile Baule sunt inca folosite in ceremonii. Caracteristicile lor estetice deosebite le-au facut sa fie cautate de catre colectionari, prin urmare multe masti au fost create pentru vanzare, nu pentru ritual, ceea ce face dificila verificarea autenticitatii lor, din perspectiva motivului pentru care au fost realizate ( pentru ritual sau pentru vanzare)

Masca din colectia mea are stilul corect, a fost vopsita partial si are urme de uzura pronuntata pe ambele fete, dar gaurile pentru fixare nu prezinta urme de uzura. Mastile contemporane sunt toate pictate in culori vii, cu vopsele de ulei.

mblobaule

mblo2

(Borana – Kenya, Etiopia) Container pentru lapte

Saturday, April 12th, 2014

Vasul este realizat din fibre vegetale impletite, la interior fiind impermeabilizat printr-o substanta naturala care in timp a devenit neagra. Astfel de vase sunt folosite de mai multe triburi pastorale din zona, fiind intalnit la Somali, Borana, Gabra, Rendille.

Vasele sunt realizate din impletituri din fibre obtinute din radacinile diverselor plante. Realizarea unui vas este o munca de cateva saptamani.

borana1

 

(Yoruba, Nigeria) Moneda din fier

Saturday, April 12th, 2014

Acest tip de moneda, cu lungimea in jur de 40 cm, a aparut in Nigeria in secolul 16, introdusa de catre europeni si adoptata ca forma de tezaurizare a metalului, schimb si stocare in vederea realizarii altor obiecte.
A fost folosita intens ca moneda de schimb in secolele 17-18 ( in 1704 cu 13 astfel de piese se putea cumpara un sclav [ cf. Sven-Olof Johansson, Nigerian Currencies, 1967])

Acest tip de moneda a fost folosit in mai multe regiuni ale Nigeriei. Pe langa Yoruba, din sud vestul Nigeriei, ele mai sunt asociate si populatiei Sukur din Adamawa State, din estul tarii. La Sukur aceste monede se numeau Dubil si erau folosite pentru achizitionarea nevestelor.

 

 

m1yoruba