Papusi

...now browsing by category

 

Fali – Camerun, Nigeria

Sunday, April 22nd, 2012

Nume: Fali
Nume alternative: Bana
Tari: Camerun (provinciile Adamawa si Nord), Nigeria (districtul Mubi)
Populatie: ~100.000
Limba: Fali
Vecini: alte populatii Kirdi (nume generic dat de invadatorii Fulbe locuitorilor din regiunea muntoasa care formeaza granita dintre Camerun si Nigeria ), Fulani

In ultima perioada, tot mai multi se convertesc la Islam sau Crestinism, dar religia traditionala e practicata inca de o parte semnificativa a populatiei. Ca multe alte triburi vest-africane, Fali cred intr-un dumnezeu suprem creator, Faw (Fao), aflat deasupra capacitatii umane de intelegere. Faw nu este reprezentat si nu este adorat direct, ci prin mijlocirea stramosilor, carora li se dedica obiecte de cult.

Printre cele mai cunoscute tipuri de obiecte Fali, care ajung mai des in colectii, se numara papusile. Ca si alte populatii invecinate ( Namji ┬áde exemplu) papusile pentru fertilitate (“ham pilu”) sunt inca intens folosite. La Fali, aceste papusi sunt mai abstracte, acoperite cu margele si cauris sau monede, avand o forma falica, fara membre sau cu maini stilizate.

Un alt tip de papusi este folosit probabil pentru a reprezenta stramosii. Aceste papusi sunt realizate din fier, peste care se infasoara sfoara.

Bigliografie:

[1] Wikipedia

[2] Encyclopedia Britannica