(Adan) – Statuete de altar

Written by admin on April 25th, 2012

Adan (Adangme, Adangbe)
Populaţie: 800.000
Limba: Ga-Adangme, familia lingvistică Kwa
Localizare: Ghana, valea fluviului Volta şi pe coastă la est de Accra

Adan-ii practică Vodun. În fiecare casă un loc special este dedicat figurinelor care reprezintă strămoşii. În prima săptămână din august, în cadrul ceremoniei “Assanfotou fieme”, aceste figurine din lemn sunt spălate ritualic. Atunci, populaţia Adan îşi rememorează drumul legendar care i-a adus în secolul 15 din Egipt. Aceeaşi legendă a originilor egiptene este împărtăşită de populaţiile învecinate Ewe şi Fon.

Cu o inaltime de 17-22 cm, aceste statuete antropomorfe, stilizate, abstractizate geometric, sunt piese in altarele familiale ale tribului Adan.

Piesa din mijloc in grupul de mai sus, singura asimetrica, reprezinta pe Aziza.
Aziza este o fiinta mitica, locuind in padure, in musuroaiele mari de termite, avand un singur picior si un singur brat. Adan-ii nu fluiera in padure pentru a nu atrage atentia acestor fiinte, si nu ridica gramezi de vreascuri parasite pe marginea drumului, pentru ca ar fi putut fi puse acolo de Aziza. Acest spirit al padurii e venerat pentru ca stie toate virtutile curative ale plantelor si le poate revela oamenilor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Asisiagbate, reprezentata purtand o incarcatura pe cap, ar reprezenta comertul. Dupa cum se vede in exemplul de mai sus, aceste figurine pot fi si ele reprezentate cu un singur picior, ceea ce complica si mai mult interpretarea.

Ca si pentru Ewe, pasarile au un rol important pentru Adan.
In zborul ei, pasarea vede tot, aduna toate informatiile si le transmite celorlalte spirite.  In Vodun multe specii de pasari au semnificatii speciale si multe sunt folosite in “alchimie”, in prepararea de fetisuri.

Porumbelul aduce, vesteste si ajuta la pastrarea pacii in comunitate, lui i se dedica mici statuete votive si desene.

Statueta de altar Adan, circa 10 cm inaltime, reprezentand o pasare, posibil un porumbel:

 

Referinte:

“Strange but Somehow Beautiful” Art of the Adan People of south-east Ghana,  Michael Yates
Styles in Adan Figurative Carvings, Michael Yates, 2012

 

Nici un articol asociat.

 

You must be logged in to post a comment.