Bayeke – RD Congo

Written by admin on May 1st, 2012

Bayeke, “vânătorii de elefanţi”, au venit la mijlocul secolului 19 în Katanga dinspre Tanzania (fiind Nyamwenzi la origine), formînd un regat puternic (Garanganze, regatul Yeke) sub conducerea lui M’siri. Cu capitala la Bunkeya (circa 120 km nord-est de Lubumbashi), regatul Garaganze cuprindea o suprafata larga – aproape tot teritoriul de azi al provinciei Katanga si regiuni din nordul Zambiei. CHiar si azi, Mwami (regele) din Bunkeya este suzeranul unui numar mare de triburi.

Fotografiile care urmeaza sunt realizate in 20 decembrie 2009, cu ocazia comemorării asasinării primului rege M’siri de către căpitanul Bodson, eveniment petrecut la 1891, determinant pentru includerea zonei Katanga în Congo Belgian.

Regele Mwenda VIII  (Mwami Mwenda-Bantu Masuka Kaneranera Munongo  Godefroid Jr.), purtat in lectica inspre palatul regal, imbracat in costumul de parada traditional si purtand insemnele puterii (sceptrul si o sulita scurta)

Regele pregatindu-se sa sacrifice o capra pentru spiritele stramosilor. Sangele acesteia va fi picurat in fata colibelor stramosilor, alaturi de berea traditionala.

“Colibele stramosilor” – fiecarui rege din linia lui M’siri ( 8 pana acum, din 1891) i s-a construit o coliba in miniatura. In cadrul ceremoniei, regele actual face libatii in fata fiecareia

Mormantul lui M’siri, pazit de garzile traditionale

Nici un articol asociat.

 

Nu puteti comenta la acest articol.