(Coasta de Fildes) Dan – masti

Written by admin on June 16th, 2012

Grup etnic: Dan-Nguere
Populaţie: 350.000
Limba: Dan, familia lingvistică Mande
Localizare: Coasta de Fildeş, Liberia, Guinea

Societatea iniţiatică Poro stă la baza organizării sociale şi spirituale a populaţiei Dan. Măştile Dan au o mare diversitate, 11 tipuri pot fi clar distinse. Fiecare poate juca mai multe roluri. Măştile conţin energia vitală “du”, dată de zeul suprem creator Zlan, transmisă prin Gle, spirite ale pădurii care au nevoie de o forma fizică pentru a se manifesta.
Unele măşti sunt consacrate, devenind obiecte venerate, care nu mai sunt purtate în public ci sunt ţinute ascunse şi sunt venerate cu ofrande.

Sculptorii de măşti sunt persoane foarte importante în trib, aproape zeificaţi. Se cunoaste cazul lui Zlan (omonim al zeului suprem), mort în anii 1950.

1) Mască Gle So, mască feminină de dans, purtată de “takangle”, cântareţ/dansator. Acest tip de mască poate avea şi funcţia de gardian al taberelor de iniţiere (“Deangle”), atunci masca fiind pictată cu caolin în jurul ochilor.

2) Masca de tip Deangle consacrată ca obiect de cult. Libaţiile, ofrande de hrană aduse spiritului care locuieşte în mască, sunt de obicei faină de manioc sau porumb amestecată cu ulei de palmier şi coloranţi şi se depun pe gură şi pe creştetul măştii.

3) Mască Zakpai Ge, mască masculină, “mască de foc”
Aceasta este o mască dinamică şi agresivă. Principalul său rol este de a supraveghea folosirea corectă a focului de către femeile satului în timpul sezonului uscat (focul trebuie stins în fiecare după-masă, pentru a preveni incendiile). Au dreptul de a pedepsi femeile neglijente şi de a pretinde plăţi dacă găsesc lucrurile în dezordine. Pe de altă parte, sunt măşti cu rol de mediator în micile conflicte sociale ale satului. Aceeaşi formă, dar de obicei fără pânza roşie în jurul ochilor, o are “masca alergător”, “gunye ge”, care are rolul de a anunţa satul în caz de incendiu.

Nici un articol asociat.

 

Nu puteti comenta la acest articol.