(Zambia) Lovale – masca Chiwigi

Written by admin on June 17th, 2012

Lovale locuiesc in vestul Zambiei si sunt in stransa legatura culturala cu Chokwe, Luchazi si alte grupuri, avand traditii asemanatoare.

Ritualul Mukanda este un exemplu de manifestare comuna acestori populatii. Mukanda este ritul de initiere a baietilor, intre varstele de 8 si 12 ani, in tabere speciale in care ei stau izolati, in care sunt invatati, prin lectii practice sau simbolice, cum sa se descurce in viata (de la tehnici de supravietuire in salbaticie la cum sa ai grija de nevasta si de copii). Mukanda este un proces lung, care dureaza 3 luni sau uneori mai mult, inceput cu circumcizia baietilor, care apoi trec prin diverse stagii si lectii, multe dintre ele ilustrate simbolic prin folosirea mastilor.

Mukanda se termina cu un ritual public amplu, Makishi, in care toate mastile sunt dansate. Makishi, de fapt, este denumirea colectiva a spiritelor stramosilor care se intorc printre noi, pentru a ghida, asista si proteja pe baieti in cursul initierii.

Din 2008 UNESCO a inclus Makishi in “Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity”

Mastile pentru Mukanda sunt foarte diverse, in general relizate din materiale perisabile (rareori din lemn).

 

Chiwigi este o varianta a mastii Mwana Pwo (Pwevo), care se intalneste la mai multe grupuri etnice din zona (Chokwe, Luchazi, Lunda, Mbunda)

Pwevo reprezinta femeia stramos si are un rol forte important in ritual. Chiwigi ilustreaza un aspect particular – atitudinea si vanitatea tinerelor femei, care constrasteaza cu maturitatea, seriozitatea celor mature.
Caracteristic pentru Chiwigi este parul lung, ca o peruca, realizat din fibre vegetale.

Masca e realizata dintr-o tesatura groasa, intinsa pe un cadru din nuiele si vopsita in culori intense.

 

Bibliografie:

Zambian Makishi Masquerades and the Story of Categories, Manuel Jordan – include un tabel care poate fi folosit la identificarea mastilor

O descrierii a ritulului Mukanda

O alta descriere a ritulului – Yiannis 

Nici un articol asociat.

 

Nu puteti comenta la acest articol.