Triburi

...now browsing by category

 

Fali – Camerun, Nigeria

Sunday, April 22nd, 2012

Nume: Fali
Nume alternative: Bana
Tari: Camerun (provinciile Adamawa si Nord), Nigeria (districtul Mubi)
Populatie: ~100.000
Limba: Fali
Vecini: alte populatii Kirdi (nume generic dat de invadatorii Fulbe locuitorilor din regiunea muntoasa care formeaza granita dintre Camerun si Nigeria ), Fulani

In ultima perioada, tot mai multi se convertesc la Islam sau Crestinism, dar religia traditionala e practicata inca de o parte semnificativa a populatiei. Ca multe alte triburi vest-africane, Fali cred intr-un dumnezeu suprem creator, Faw (Fao), aflat deasupra capacitatii umane de intelegere. Faw nu este reprezentat si nu este adorat direct, ci prin mijlocirea stramosilor, carora li se dedica obiecte de cult.

Printre cele mai cunoscute tipuri de obiecte Fali, care ajung mai des in colectii, se numara papusile. Ca si alte populatii invecinate ( Namji  de exemplu) papusile pentru fertilitate (“ham pilu”) sunt inca intens folosite. La Fali, aceste papusi sunt mai abstracte, acoperite cu margele si cauris sau monede, avand o forma falica, fara membre sau cu maini stilizate.

Un alt tip de papusi este folosit probabil pentru a reprezenta stramosii. Aceste papusi sunt realizate din fier, peste care se infasoara sfoara.

Bigliografie:

[1] Wikipedia

[2] Encyclopedia Britannica

(Mama) – Masca bivol

Sunday, April 22nd, 2012

Partea superioara a unui vestmant ritual folosit in ceremonii, aceast obiect reprezinta un bivol si e legat pe capul dansatorului de o impletitura vegetala care se continua cu franjuri lungi de raffia.

Reprezentat abstract, fara ochi, doar cu un bot proeminent, deschis, coarnele bivolului se unesc.

Tribul Chamba, inrudit cu Mama, foloseste o reprezentare asemanatoare, dar distincta.

Masca ( de fapt, un “headdress”) este acoperita cu un strat fin format din pamant si bucatele de paie.

Segy[1] spune ca aceste masti sunt folosite de catre societatea initiatica Udawaru atat in ritualurile funerare cat si in cele agricole, pentru a invoca fortele vitale si a creste buna starea comunitatii.

Textura - un invelis subtire, din lut si paie

 

Bibliografie:
[1] Masks of Black Africa, Ladislas Segy, 1976  ( extrase GoogleAmazon ) – o carte clasica de introdcere in arta rituala africana

Mama – Nigeria

Sunday, April 22nd, 2012

Nume: Mama
Nume alternative: Kantana, Katana
Tari: Nigeria (statele Plateau si Bauchi, la nord de fluviul Benue )
Populatie: ~20.000
Limba: Chamba
Vecini: Montol, Jukun, Koro, Goemai

Mastile si statuetele societatii initiatice Udawaru, folosite in cultul mangam, ilustreaza o puternica abstractizare a formelor animaliere ( antilope, bivoli)

Bivolul joaca un rol important in cultura Mama. Craniile bivolior vanati sunt pastrate si uneori incastrate in zidurile de lut ale caselor.

Bibliografie:

[1] Masks of Black Africa, Ladislas Segy, 1976  ( extrase Google, Amazon ) – o carte clasica de introdcere in arta rituala africana