(Central Pende) – Masca Pumbu

Written by admin on April 29th, 2012

Tipurile de masti Pende sunt numeroase, evolueaza in timp si stilul intre cele 4 regiuni Pende ( Kwilu sau Vest, Central, Sud central, Est sau Kasai) este tot mai greu de distins. O particularitate pentru Pende este crearea de noi tipuri de masti de catre dansatorii insisi – in pregatirea unei ceremonii, cel care urmeaza sa performeze isi creaza mental imaginea pe care vrea sa o personifice, apoi o comanda sculptorului [Strother 1998]. Astfel, noi tipuri de masti si noi trasaturi se nasc permanent, dar o serie de caracteristici specifice sunt pastrate si transmise de generatii, facand mastile Pende inconfundabile.

Fruntea bombata este specifica mastilor masculine. Ridurile de pe frunte arata agresivitatea. E o masca menita sa inspire teama. Gura deschisa, urechile orientate spre inainte si nasul bine definit, orientat putin in sus, arata ca personajul are simturile ascutite.

Dupa  [ Strother, Pende (Visions of Africa)],  stilul este specific zonei centrale de locuire a populatiei Pende (intre raurile Lubwe si Loange), piesa fiind identificabila ca masca  Pumbu – cel care indeplineste executiile ( calaul). Tipul de masca Pumbu se intalneste, sub acelasi nume, si la Est Pende, unde are o forma diferita si o semnificatie nuantat deosebita (asociata si ideii de putere a sefului).

Alta referinta, ilustrata de o masca foarte asemanatoare si citand pe specialistul congolez Malutshi Mudiji-Selenge, o incadreaza in zona Kwilu (Vest) Pende, ca masca Gabundula ( cu aceeasi semnificatie, de calau), din grupul Mbuya.  Cele doua incadrari nu se exclud. Strother e specialist in Central Pende si e de asteptat sa dea intaietate acestei zone, dar foarte probabil ca tipul de masca se intlaneste identic, cu aceeasi semnificatie dar cu alt nume, la ambele grupuri.

 

Nici un articol asociat.

 

You must be logged in to post a comment.